De snelheid van je WooCommerce webshop verbeteren?
Onderzoek toont aan dat een vertraging van 2 seconde tot 7% minder conversie leidt. De snelheid van je webshop heeft dus niet alleen invloed op de algehele gebruikerservaring van je (potentiële) klant, maar ook op jouw omzet. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de snelheid van je WooCommerce webshop te verbeteren
Tip 1: Wordpress en WooCommerce updaten
Misschien doe je dit altijd of misschien vergeet je het bij te houden.. je website updaten. Het is belangrijk dat je WordPress installatie altijd up to date is. Zorg er dus voor dat WordPress, je theme, de PHP versie, de hosting, de webserver en in feite alles dat je voor je webshop benut op de nieuwste versie draait.
Het is daarnaast ook belangrijk om je plugins up to date te houden. Plugins die je niet gebruikt, moet je altijd verwijderen. Elke slecht gecodeerde plugin namelijk een bedreiging voor de veiligheid van je website.
Tip 2: Gebruik de cache
Door een caching plugin te gebruiken ‘downloadt’ de bezoeker als het ware de website wanneer hij voor het eerst komt. Wanneer de bezoeker later terugkomt, kan de website direct uit het werkgeheugen geladen worden, wat veel sneller is.
Tip 3: Optimaliseer jouw webshop afbeeldingen
Eén van de grootste boosdoeners voor de snelheid zijn de afbeeldingen die worden ingeladen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je afbeeldingen aan te passen en daarmee de snelheid van je website te verbeteren. Zo bevatten de meeste afbeeldingen die je op je website gebruikt veel meer data dan nodig is. Om van al deze ‘overbodige’ data af te komen kun je gebruik maken van plugins als Smush (betaalde plugin van WordPress) of een individuele website als TinyPNG. Met deze tools kun je handig de overbodige data verwijderen, zonder dat het invloed heeft op de kwaliteit van de afbeelding.
Upload afbeeldingen ook zo klein mogelijk op je website. Vaak worden afbeeldingen veel te groot gemaakt, bijvoorbeeld 800 x 400, terwijl de website grootte een stuk kleiner is, zoals 300 x 150. De bestandsgrootte van de afbeelding is dan onnodig groot, wat effect heeft op de snelheid van je website.
Als laatste is het ook belangrijk om .webp afbeeldingen te gebruiken. De .webp bestanden worden automatisch aan ondersteunde browsers uitgeserveerd terwijl de oorspronkelijke .png of .jpg bestanden worden uitgeladen wanneer het een oudere browser detecteert. Dit zorgt ervoor dat de snelheid van .webp tot wel 59% beter is dan bij .png en .jpg afbeeldingen.
Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van jouw website of webshop? Kijk dan vooral hier hier en we helpen je graag verder.
Tip 4: Optimaliseer je WooCommerce / Wordpress database
Jouw database wordt naarmate je jouw website langer gebruikt steeds groter en vraagt regelmatig om opschoning. In een database staan bijvoorbeeld gegevens als draft versies van je pagina’s, weggegooide pagina’s, verwijderde opmerkingen, productpagina’s, tags en ga zo maar door. Een handige tool om deze database op te schonen is WP-Optimize. Vergeet niet voordat je begint met optimaliseren een back-up te maken!
Heb je hier begeleiding bij nodig? Neem dan vooral contact met ons op via 085 – 444134 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.